Kansızlık Çarpıntı Yapar mı?

Kansızlık, vücutta oksijen iletimini etkileyerek kalpte çarpıntıya neden olabilir. Bu durum, yeterli kan hücresi olmayışından kaynaklanır ve çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Kansızlık Çarpıntı Yapar mı?
13 Eylül 2024

Kansızlık Çarpıntı Yapar mı?


Kansızlık, kalpte çarpıntıya neden olabilir. Kansızlık, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Beslenme bozuklukları, regl dönemleri, doğum, bazı hastalıklar ve diğer çeşitli nedenler kişilerin zaman zaman kansızlık yaşamasına yol açabilir. Kansızlık, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, günümüzde özellikle çok gelişmiş ülkelerde yaygın sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Birçok insan kansızlık problemi yaşamaktadır ve kansızlığın vücutta oluşturduğu belirtilerle mücadele etmektedir. Baş dönmesi, baş ağrısı, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, güçsüzlük, bayılma, çabuk üşüme, çabuk yorulma gibi çeşitli belirtiler kansızlık yaşayan kişilerde sıkça görülür. Kansızlık, vücutta kan azalması anlamına gelmez; kandaki bazı değerlerin düşmesi anlamına gelir. Şimdi kansızlık kalpte neden çarpıntıya yol açar, bunu öğrenelim.

Kansızlık Kalpte Neden Çarpıntı Yapar?


Kana rengini veren kırmızı kan hücreleri olan eritrositlerin, yani alyuvarların temel görevi vücuttaki gaz alışverişini sağlamaktır. Alyuvarlar, akciğerlerden oksijen alır ve bu oksijeni tüm hücrelere taşır. Vücutta yeterli oksijen bulunması, enerji üretimi için gereklidir. Kansızlık durumunda, eritrosit sayısı düşer ve dokulara iletilen oksijen miktarı azalır. Yetersiz oksijen alımı, vücutta gerekli enerjinin üretilmesini engeller. Bu durumda, hücrelerin fonksiyonları azalır ve kaslara yeterli oksijen iletilemediği için kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Kalbin yeterince oksijen alamaması durumunda çarpıntı meydana gelir ve kalp hızlı atmaya başlar. Beyine yeterli kan gitmediği takdirde, konsantrasyon düşüklüğü gibi diğer kansızlık belirtileri ortaya çıkar.

Kansızlık Çarpıntı Yapar mı, Çarpıntı Nasıl Önlenir?


  • Kansızlık yaşayan kişinin düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
  • Demir içeren yiyecekleri bolca tüketmek önemlidir. Demir içeren besinler arasında ıspanak, pancar, soya fasulyesi, elma, badem, armut, domates, incir ve yonca filizi bulunur.
  • Doktorun kansızlık teşhisi koyduğu hastalar, doktorun uygun gördüğü ilacı düzenli bir şekilde kullanmalıdır.
  • Kansızlık tedavisi ihmal edilmemelidir.
  • Eğer kan değerleri 8 g/dL veya 7 g/dL altına düşmüşse, doktor kan verilmesini uygun görebilir. Kan verildikten sonra kişi 2 gün boyunca gözetim altında tutulur.

Ek Bilgiler

Kansızlık, sadece demir eksikliği ile sınırlı kalmaz; B12 vitamini ve folik asit eksiklikleri de kansızlığa neden olabilir. B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi bozukluklarına yol açabilirken, folik asit eksikliği özellikle gebelik döneminde büyük önem taşır. Kansızlık tedavi edilmediğinde, kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, kansızlık belirtileri gösteren kişilerin mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurması ve gerekli testleri yaptırması önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Müteâl 09 Mayıs 2024 Perşembe

Bende sık sık kalp çarpıntısı meydana geliyor ve hala doktora gidemedim. Çok yakında doktor muayenesi yaptıracağım ama bu durum benim kansızlığımdan kaynaklı olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Kalp çarpıntısı birçok nedenden kaynaklanabilir ve kansızlık da bunlardan biridir. Ancak kesin nedeni öğrenmek için bir doktora görünmen en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun ve umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşursun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kansızlık İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kansızlık İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bebeklerde Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Bebeklerde Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Gastrit Kansızlık Yapar mı?
Gastrit Kansızlık Yapar mı?
Kahve Kansızlık Yapar mı?
Kahve Kansızlık Yapar mı?
Çocuklarda Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kansızlık Kabızlık Yapar mı?
Kansızlık Kabızlık Yapar mı?
Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Anemi Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Anemi Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi
Kansızlık İçin Ne Yenmeli?
Kansızlık İçin Ne Yenmeli?