Süt Kansızlık Yapar mı?
21 Haziran 2024

Süt Kansızlık Yapar mı?

Süt tüketen çocuklarda kansızlık oluştuğu yönünde bir inanış vardır. Ancak, süt kansızlık yapmaz. 6 aydan sonra yalnızca süte dayalı beslenme, demir eksikliği nedeniyle kansızlığa yol açabilir. Süt, yavruların beslenmesi için yaratılmış bir sıvı olup, daha sonra besin maddelerinin yapımında kullanılmıştır.

Süt ve Besin Değerleri

Süt, insanların belirli bir süre beslenmesini sağlayan doğadaki tek besindir. Yumurtanın da buna benzer bir etkisi vardır, ancak sütte birçok mineral, protein ve vitamin bulunur. Sütteki minerallerin en önemlisi olan kalsiyum, vücudumuzda en fazla bulunan mineral maddesidir. Kalsiyum, güçlü kemik ve diş gelişimi için çok önemlidir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda, gençlerde, yetişkinlerde ve özellikle kadınlarda kemik erimesine yakalanmamaları için kalsiyum alımı önemlidir. Kalsiyumun doğadaki en önemli kaynağı da tereyağı dışındaki süt ürünleridir. Sütte bulunan kalsiyumun, kemik ve diş gelişiminin yanında kanın pıhtılaşmasının önlenmesinde de etkileri vardır.

Bebeklerde Süt ve Demir Eksikliği

Bebekler doğumdan sonraki 6 ay içerisinde sadece anne sütü içerek beslenebilir. Ancak, sütte demir minerali eksikliği vardır. Bebek doğduğunda vücudunda demir deposuyla birlikte doğar ve bu miktar bebeğe yaklaşık 6 ay kadar yeter. Dolayısıyla çocuk, hiçbir ek besin tüketmeden 6 ay boyunca sadece süt içerek sağlıklı bir şekilde gelişebilir. Süt tüketilmelidir ve sütün yanında diğer besinlerin de tüketilmesi durumunda herhangi bir kansızlık problemi yaşanmaz. Kansızlık, süt tüketimi ile ilgili değil, diğer besinlerin alınmamasıyla alakalıdır.

Ek Besinlerin Önemi

6 aydan sonra bebeklerin demir ihtiyaçlarını karşılamak için ek besinlere geçilmelidir. Bu süreçte demir açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Demir eksikliğini önlemek için şu besinler önemlidir:

  • Kırmızı et
  • Yumurta
  • Baklagiller
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kuru meyveler

Sonuç

Süt, tek başına kansızlığa yol açmaz. Ancak, yalnızca süte dayalı bir beslenme düzeni, demir eksikliğine ve dolayısıyla kansızlığa neden olabilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalı ve demir açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Süt, kemik ve diş sağlığı için önemlidir ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kansızlık Baş Döndürür Mü?

Kansızlık Baş Döndürür Mü?

Kansızlık Uyku Yapar mı?

Kansızlık Uyku Yapar mı?

Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Kansızlık Yapar mı?

Gastrit Kansızlık Yapar mı?

Kansızlık Adet Gecikmesi Yapar mı?

Kansızlık Adet Gecikmesi Yapar mı?

Güncel

Kahve Kansızlık Yapar mı?

Kahve Kansızlık Yapar mı?

Güncel

Kansızlığa Ne İyi Gelir? Canan Karatay

Kansızlığa Ne İyi Gelir? Canan Karatay