Kansızlık Kilo Yapar mı?
08 Temmuz 2024

Kansızlık Kilo Yapar mı?


Kansızlık, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin adı verilen kırmızı renkteki maddelerin azalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kansızlık hastalığı, yapılan tahliller ve testler sonucunda anlaşılır. Günümüzde, kansızlık testi artık çok kolay ve pratik yöntemlerle, sadece birkaç damla kan ile ölçülebilir. Kansızlık şüphesi genellikle diş etlerinde çekilme, tırnaklarda beyaz lekeler ve göz aklarında sararma şeklinde kendini gösterir. Kandaki hemoglobin sayısı sağlıklı bir yetişkinde 12-14 arasında bir değerde olmalıdır. Hematokrit sayısı ise 42-44 arasında bir değerde olmalıdır. Bu verilen değerlerden daha az olan tüm değerler kansızlık olarak adlandırılır. Kansızlık sıklıkla düzensiz beslenme ve demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Farklı nedenlerle vücudun demir emiliminin azalması yine kansızlığa sebep olabilen bir etkendir. Aynı zamanda, basur kanamaları, aşırı adet kanamaları, doğumsal birtakım hastalıklar, kanser türleri, lösemi ve romatizma yine kansızlığa neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde ve çocuklarda kansızlık ile oldukça fazla karşılaşılır. Yaşanan bu kansızlık gelişim bozukluğuna yol açabileceğinden dikkatli olunmalı ve mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Kansızlık tedavisinde ilk önce kansızlığa neden olan faktörler bulunarak ona göre bir tedavi uygulanması gerekir. Kansızlık eğer yetersiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa demir ve C vitamini içerikli besinlerin tüketilmesi gerekir. Kansızlık için temiz hava oldukça önemlidir. Kansızlık tedavisi için dut, pekmez, arı poleni ve bal gibi kan yapıcı gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca kansızlığa neden olan ve vücuttaki demir oranını azaltan kahve, çay, alkol ve sigara gibi maddelerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.


Kansızlık kilo yapar mı sorusu, başta bayanlar olmak üzere kansızlık sorunu yaşayan kişiler tarafından sıklıkla cevap aranan bir konudur. Günümüzde her 10 kişiden en az 1 tanesi kansızlık problemi yaşar ve bu 1 kişinin bayan olma olasılığı erkeklere oranla çok daha yüksektir. Kansızlık sonucu kilo durumu her vücuda ve her vücudun alışkanlıklarına göre farklılık gösterir. Kansızlık tek başına kilo aldırmasa da kansızlığa karşı kullanılan ilaçlar daha çok kilo yapabilir. Kansızlık ilaçları, vücutta yeni kan hücreleri oluşturarak vücuda taze kan pompalanmasını sağladığı için kilo alma durumu gözlenebilir. Kilo alınmasının tek sebebi taze kandır. Örneğin, kan bağışı yapan ya da alan bir kişinin vücudundaki taze kan oranı artacağı için ilerleyen günlerde kilo alması gözlenebilir. Eğer kişideki kansızlık problemi vücudun demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa kilo dengesine çok dikkat edilmelidir. Çünkü demir eksikliğinden dolayı bu kişiler ya kilo veremez ya da kilo vermede çok zorlanırlar. Bu durum sıklıkla 25 ile 50 yaş aralığındaki kadınlarda görülür.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Kansızlık tedavisi sürecinde aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi önemlidir:

  • Demir açısından zengin gıdalar tüketin. Örneğin, kırmızı et, ıspanak, mercimek ve kuruyemişler.
  • C vitamini, demir emilimini artırır. Bu nedenle portakal, limon, çilek gibi C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltın. Bu içecekler demir emilimini olumsuz etkileyebilir.
  • Alkol ve sigaradan uzak durun. Bu maddeler genel sağlık durumunuzu olumsuz etkileyebilir.
  • Doktorunuzun önerdiği demir takviyelerini düzenli olarak kullanın.
  • Yeterli uyku alın ve stresten kaçının. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve kansızlık belirtilerini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kansızlık Sinir Yapar mı?

Kansızlık Sinir Yapar mı?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çoçuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Çoçuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Kansızlık Belirtileri ve Tedavisi

Çay Kansızlık Yapar mı?

Çay Kansızlık Yapar mı?

Kansızlık İçin Ne Yenmeli?

Kansızlık İçin Ne Yenmeli?

Türk Kahvesi Kansızlık Yapar mı?

Türk Kahvesi Kansızlık Yapar mı?