Kansızlık TestiKansızlık testi, bireyin vücut kitle endeksine oranla yeterli miktarda hemoglobin bulunup bulunmadığını belirleyen bir testtir. Genellikle sadece hemoglobin ya da hematokrit sayımı yapmak yerine tam kan sayımı yapılması tercih edilir. Tam kan sayımı, kanda bulunan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin miktarını belirler ve olası bir enfeksiyon veya sıra dışı kan hücrelerinin artışı ya da azalması hakkında hekime bilgi sağlar. Kansızlık testi, son yıllarda otoanalizörler sayesinde tüm hastanelerde, sağlık ocaklarında ve özel polikliniklerde kolayca yapılabilen bir tahlildir. Kansızlık Testi Nasıl ve Kimlere YapılırKansızlık testi, genellikle bir sağlık problemi olan bireylere hekimin gerekli görmesi durumunda uygulanır. Bununla birlikte çocuklarda belirli periyotlarla ve yetişkinlerde yılda bir ya da birkaç kez hemoglobin sayımı yaptırmak faydalıdır. Kansızlık, kişinin kilosu ya da dış görünüşü ile doğrudan ilişkili olmayabilir. Birey, geçirdiği bazı hastalıkların sebebini başka etkenlere bağlayabilir. Bu sebeple kansızlık testi, son derece kolay ve önemli bir testtir. Kansızlık testi yapmak için günümüzde sadece birkaç damla kan yeterlidir. Eskiden manuel yöntemlerle tek tek yapılan kansızlık testi, artık çok kolay ve pratik yöntemlerle yapılmaktadır. Kansızlık şüphesi genellikle kişilerde kilo kaybı, diş etlerinde çekilme, tırnaklarda beyaz lekeler ve göz aklarında sararma şeklinde kendini gösterebilir. Bu belirtiler ile kansızlıktan şüphelenilen birey için hekim tam kan sayımı isteyecektir. Tam kan sayımı tahlilinin içinde hemoglobin ve hematokrit sayımı da yer alacaktır. Referans Değerler ve Sonuçların YorumuHemoglobin sayısı, yetişkin bir bireyde 12-14 g/dL arasında olmalıdır. Hematokrit sayısı ise %42-44 arasında normal kabul edilir. Genellikle ±2 oranı normal kabul edilse de, beş birimden daha az oranlar için kansızlık tanımı yapılabilir. Kansızlık testi sonuçlarına göre anemi ya da anemiye bağlı hastalık olması durumunda, hekimin tedavi seçimi yapılacaktır. Bazen sadece kısa süreli tedaviler kansızlıktan kurtulmak için yeterli olabilirken, Akdeniz anemisi gibi genetik hastalıklar için ömür boyu devam edebilen tedaviler söz konusudur. Kansızlık Testi Sonrasında ÖnerilerKansızlık testi sonuçlarına göre kansızlık belirlenen bireyler için uygun beslenme ve diyet önerilir. Özellikle kandaki kırmızı hücre miktarını artıran besinler tüketmek faydalı olacaktır. Bu besinler arasında şunlar yer alır:
Bu besinlerin düzenli tüketimi, kansızlık belirtilerinin azalmasına ve genel sağlık durumunun iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, hekimin tavsiyeleri doğrultusunda gerekli görülen durumlarda demir takviyesi de kullanılması önerilir. |
Kilo kaybı ve diş etlerinde çekilme gibi belirtilerle karşılaştığımda kansızlık testi yaptırmam gerektiğini mi anlamalıyım? Hemoglobin ve hematokrit değerlerim normalde hangi aralıklarda olmalıdır?
Cevap yazMerhaba Yaşıl,
Kilo kaybı ve diş etlerinde çekilme gibi belirtiler kansızlıkla ilişkili olabilir, bu yüzden bir doktora danışarak kansızlık testi yaptırmanız iyi bir fikir olabilir. Hemoglobin ve hematokrit değerlerinin normal aralıkları cinsiyete ve yaşa göre değişebilir. Genellikle, yetişkin bir erkek için hemoglobin değeri 13.8-17.2 g/dL, yetişkin bir kadın için ise 12.1-15.1 g/dL aralığında olmalıdır. Hematokrit değerleri ise erkeklerde %40-54, kadınlarda %36-48 aralığında olmalıdır. Ancak, kesin değerler ve değerlendirme için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!