{ "title": "Yaşlılarda Kansızlık", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/yaslilarda-kansizlik.jpg", "date": "20.01.2024 04:05:09", "author": "bayram sarı", "article": [ { "article": "
Yaşlılarda Kansızlık, halsiz ve solgun görünen insanlarda ilk olarak kansızlık olduğu akla gelmektedir. Fakat kansızlık tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Kansızlık tıp alanında 'Anemi' olarak adlandırılır. Yaşlılarda lenf ve dalak düğümleri gençlere göre daha hafiftir. Yetişkin insanlar ile yaşlı insanlardaki kansızlık benzerdir. Sık rastlanılan kansızlık kronik kanamalardan kaynaklanan demir eksikliğine bağlı ya da kalıtsal hastalıklardan oluşan rahatsızlıklardır. Aynı zamanda dengeli beslenmeyen yaşlılarda folikasit eksikliğine bağlı kansızlık da görülebilir.

Yaşlılarda Kansızlık Nedenleri, genel olarak kansızlık bedendeki birçok bozukluğun görüntüsü olduğundan ötürü sayılamayacak kadar çok nedeni vardır. En sık rastlanan demir eksikliğidir. Demir oksijeni bağlayan hemoglobinin yapıtaşı niteliğindedir. Demir sayısı azaldığı anda alyuvar sayısı da azalacak ve oksijensizlik baş gösterecektir. Demir eksikliği demir içeren besinlerin tüketilmemesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ciddi kanamalar da demir eksikliğine neden olur. Kadınlarda âdet kanamasından dolayı böyle bir sorunun meydana gelme riski fazladır.

Yaşlılarda Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Yaşlılarda Kansızlık Tanısı, hastanın doktora anlattıkları, yapılan fiziki muayene ve kan tahlilleri sonucunda tanı konur. Kan hemoglobini, demir bağlama kapasitesi, serum ferritin düzeyine bakılır. Alyuvarlar mikroskobik olarak incelenir.

Yaşlılarda Kansızlık Tedavisi, demir eksikliği tedavisinde hastaya ağız yoluyla demir ilacı verilir. Yaklaşık iki ay sonra hasta sağlığına kavuşur. Ancak demir depolarının doldurulması için uzun bir süre bu tedavi uygulanır. Bu süre bir yıla kadar çıkabilir. Hap kullanmak istemeyenler ve bağırsaklarında emilim olanlara kalçadan iğne ile demir enjekte edilir. Doktor tavsiyesine göre uygulanmalıdır çünkü yan etkileri fazladır. Bu yan etkiler bulantı, kusma, ishal gibi problemlerdir. Kalçadan yapıldığı zaman ayrıca alerji, yanma, ağrı benzeri durumlarda ortaya çıkabilir.
" } ] }