{ "title": "Kansızlık", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/kansizlik(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:05:20", "author": "Gül", "article": [ { "article": "
Kansızlık, kan'da bulunan kırmızı hücrelerin ya da kırmızı maddelerin azalması nedeni ile oluşan bir hastalıktır.

Kansızlık neden olur?

Düzensiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliği kansızlığa yol açan en önemli nedenlerdendir. Farklı nedenler ile vücudun demir emiliminin azalması yine kansızlığa neden olan bir etkendir. Aynı zamanda, basur kanamaları, aşırı âdet kanamaları, doğumsal birtakım hastalıklar, kanser, lösemi ve romatizma yine kansızlığa neden olabilmektedir. Bütün bunların haricinde gebelik dönemine kansızlık için en verimli dönemlerdendir.

Bebeklerde ortaya çıkan kansızlık özellikle anne sütü emmeyen bebeklerde ve ek gıdaya geçişin geç yapıldığı zamanlarda ortaya çıkabilir. Akdeniz ülkelerin de daha fazlaca ortaya çıkan ve Akdeniz anemisi olarak tanımlana kansızlık hastalığının nedeni çoğu zaman genetiktir ve anne ya da babadan doğacak çocuğa geçecek özelliktedir.

Kansızlık belirtileri nelerdir?
Kansızlık tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide ilk olarak kansızlığa yol açan etkenler araştırılarak tespit edilir. Basur ve fazla âdet kanaması nedeni ile oluşan kansızlık da öncelikle sorunlar tedavi edilir. Kansızlık yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşmuşsa demir ve C vitamini ağırlıklı beslenme önerilerek kansızlık giderilmeye çalışılır. Kansızlık için dinlenme ve temiz hava oldukça yararlıdır. Kansızlık fazlaca ilerlemiş ise ilaç tedavisi uygun görülmektedir. Hastada fazlaca kan kaybı yaşanıyorsa kan nakli gerekli olabilir.

Kan arttıran besinler tüketilmelidir. Özellikle, kara üzüm, keçiboynuzu pekmezi, dut ve arı poleni kan yapıcı gıdalar arasında sayılabilir. Aynı zamanda vücudun demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınmak gerekebilir.

Gebelik döneminde, bebek ve çocuklarda kansızlık problemine sıkça rastlanabilmektedir. Bu nedenle özellikle gebe ve çocukların dengeli ve düzenli beslenmeleri şarttır ve gerek duyulduğu takdirde demir eksikliği nedeni ile demir takviyesi yapılmalıdır. Gebelerde ve çocuklarda ortaya çıkan kansızlık gelişim bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
" } ] }