{ "title": "Kansızlık ve Demir Eksikliği", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/kansizlik-ve-demir-eksikligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:16:39", "author": "EMRE DOĞANCI", "article": [ { "article": "Kansızlık ve Demir Eksikliği, Günümüzde en çok karşılaştığımız sağlık sorunudur kansızlık halk arasında kanın az olması gibi yorumlarda katılır fakat bu rahatsızlığın kansızlık kanın az olması değildir. Kanımızda alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler, proteinler vardır. Kansızlık kanın az olması değil kanın içindeki bazı bileşenlerin az olmasıdır. Kırmızı kan hücrelerinin (Alyuvarlar) kansızlıktaki payı büyüktür çünkü kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilir ve her yeni üretilen kırmızı kan hücreleri eskileriyle yer değiştirir. Kırmızı kan hücrelerinin içinde çok önemli kimyasal olan' HEMOGLOBİN' bulunur. Bu hemoglobin solunum yoluyla alınan oksijeni organlara taşımakla ile yükümlüdür. Eğer hemoglobin yeteri kadar oksijeni organlara göremez ise kansızlık yani anemi gözlemlenir. Hemoglobinin az olması iki nedenden kaynaklanır bunlardan birincisi hemoglobin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin az olması ikincisi ise kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin sayısın az olmasıdır.

Kansızlık Belirtileri: Kansızlığın ilk önemli etkisi kanın organlara ve diğer dokulara ihtiyaç duyulan miktarda oksijen taşıyamamasıdır. Başlangıçta kalbimiz bu durumu daha fazla çalışarak telafi edebilmektedir. Fakat kansızlık uzun dönemde yavaş yavaş geliştiyse veya düşük derecedeyse belirtilerinin fark edilmesi oldukça zordur. Kansızlığa birçok neden sebep olabilir bunlarda genel olarak halsizlik, baş dönmesi, enerji eksikliği, gözlerin kararması, nefes darlığı görülebilir.

Demir Eksikliğine Bağlı Kan Eksikliği: Kansızlık ve demir eksikliği birbirine bağlantılıdır. Demir eksikliğine bağlı kan eksikliği anemi yaşayan kişilerde pika adı verilen kâğıt, toprak gibi şeyleri yeme ihtiyacı duyma ihtiyacı görülür. Tırnakların kaşık şeklini alması, ağız içinde ağrı, ağız içinde çatlaklar, dil ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. Demir eksikliği bağlı anemi tedavisi için doktorunuz demir mineralinin vücut tarafından kolay emilebilen formu bulunan demir takviyesi önerebilir. Kullanılan demir takviyesi doktorun önerdiği doz kadar kullanılması önemlidir çünkü fazla demir yüklemesi kusma, aşırı sinirlilik, ishal, baş ağrısına neden olabilir. Gebelik ve çocukluk dönemleri, aşırı kanlı adet periyotları, bağırsak kanamaları, demir emilimini zorlaştıran çölyak hastalığı, yeterli demir içermeyen beslenme alışkanlıkları demire eksikliğinden kaynaklanan kansızlığa neden olmaktadır.
" } ] }