{ "title": "Kansızlık Kabızlık Yaparmı", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/kansizlik-kabizlik-yaparmi.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:31", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kansızlık Kabızlık Yapar mı, Kan kırmızı alyuvarlar bulunur. Bu kan hücreleri olan alyuvarların da içinde oksijeni taşıması için görevli hemoglobin bulunur. Nefes alırken akciğerdeki nefesin taşınmasına bu hemoglobin yardımcı olur. Bu hemoglobin yapısı son derece önemlidir. Kanda hemoglobin sayısının az miktarda olması durumunda demir eksikliği oluşur. Bunun sonucunda kansızlık (Anemi) meydana gelir. Kanda hemoglobin değerlerinin erkeklerde 13 g/dl, kadınlar da ise 12 g/dl'dir. Altı yaşındaki çocuklarda 11 g/dl, 6-15 yaş arası çocuklar da ise 12 g/dl, altında olması kansızlık (Anemi) göstergesidir. Dünyada kadınların her yüz kişisinden otuzu ya da kırkı, erkeklerde ise her yüz erkekten yirmisi kansızlığa yakalanmaktadır. Bunların yüzde doksan oranın da kansızlık sebebi demir eksikliğine bağlıdır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık (Anemi) kabızlığa yol açan en büyük nedenlerden biridir.

Kansızlık Kabızlık Yapar mı, Dengesiz beslenme ve hazır gıdalar tüketme vücudun ihtiyacı olan demir emilimini sağlamasını engeller. Bu nedenle kabızlık ortaya çıkar. Demir emiliminin yetersizliği, birçok hastalığa yol açtığı gibi, demirin bağırsaklardan vücuda emilmesi yetersiz kalır. Kronikleşmiş bağırsak hastalıkları, sindirim bozuklukları, kabızlık gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarır.

Kansızlık Kabızlık Yapar mı, Vücutta gerekli olan kan miktarının bulunmaması birçok organı etkilediği gibi bağırsakların da işlevini yerine getirmesini engeller. Tembelleşen bağırsak sendromu ile kabızlık sorunu ortaya çıkar. Ancak Kansızlık (Anemi) kendini hemen göstermez. Vücutta herhangi bir belirtisi yoktur. Bunun için tahlille kesinleşmesi gerekir. Tahlil olmadan kendini gösteren en belirgin belirtisi kabızlıktır. Kabızlık gibi, aniden ishale de çevirebilir. Bu da kansızlığın belirtileridir. Bu durumda bir doktora başvurulması gerekir. Yapılan fiziki muayenede hastanın doktora kabızlık şikâyetinden bahsetmesi gerekir. Daha sonra kan tahlili yapılır ve kandaki alyuvarlar mikroskobik ortamda incelenmeye alınır. Kandaki hemoglobini, serum ferritin düzeyi, demir bağlama kapasitesine bakılarak demir eksikliğinin ne kadar olduğuna ve kabızlık nedenlerine bakılır. Bu İşlem zor değildir. Ancak bazen Akdeniz anemisi ile karıştırılabilir. Bu yüzden dikkatle önem verilmesi gerekir.

Kansızlık Kabızlık Yapar mı, Kansızlığın kabızlık yaptığını daha önce yukarıdaki yazımız da paylaşmıştık. Peki bu hastalığın tedavisi mümkün müdür? Bağırsakların da emilim bozukluğu olan ve buna bağlı olarak kabızlık yaşayanlar, demir ilaçları kullanabilirler. Ancak hap olarak kullanmak istemeyen hastalara kalçadan yapılan demir iğneleri de uygulanabilir. Demir ilaçlarının ve iğnelerinin yan etkileri de çok fazladır. Kalçadan yapılan iğnelerde yanma, ağrı ve alerji gibi hastayı rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Hap olarak kullanılan ilaçlarda ise bulantı, kusma ve kabızlık yaşayanlar da ishal gibi sıkıntılar çıkabilir. Bu nedenle kullanan hastalar mutlaka doktor kontrolün de kullanmaları gerekir.
" } ] }