{ "title": "Kansızlık İçin Pekmez", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/kansizlik-icin-pekmez.jpg", "date": "20.01.2024 09:33:27", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kansızlık İçin Pekmez, kişide görünürde hiçbir rahatsızlık yokken halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, ayak bileklerinde şişkinlik ve zaman zamanda kusma ve ishal görülüyorsa kişide kansızlık olma ihtimali yüksektir. Tıp dilinde anemi olarak bilinen bu hastalık, kişide hemoglobin hücrelerinin azalması olarak da tanımlanmaktadır. Hastalığın en çok görülen belirtileri iştahsızlık, nefes darlığı ve halsizlik olarak bilinmektedir. Bu hastalığın tedavisinde kan yapıcı ilaçlar istirahat ve temiz hava önerilmektedir. Özellikle kan yapıcı gıdalar da bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Pekmez bu gıdaların arasında en yaygın olarak kullanılan gıdalardandır. Hem karbonhidrat hem de enerji kaynağıdır. Birçok çeşidi bulunan pekmezin her çeşidi kan yapıcı özelliktedir.

Kansızlık için pekmez, yüksek kalsiyum ve fosfor içeren pekmez, kansızlık hastalığı olanlar için doğal bir ilaç niteliğindedir. Anadolu'da sıklıkla tüketilen bu gıda, şehir hayatında ise unutulan gıdalar arasında yer almıştır. Özellikle uzmanlar günde bir kaşık herkesin pekmez tüketmesini önermektedir. Pekmezler arasında üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andız pekmezi daha çok kan yapıcı özellikleri ile bilinmektedir. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yapılan araştırmalar sonucu demir eksikliği bulunan okul çağındaki çocukların sabah ve akşam yemeklerinden sonra yedikleri bir kaşık pekmezin anemi hastalıklarının düzenlenmesinin sağlandığı görülmüştür.

Kansızlık için pekmez, kansızlık için kullanabileceğiniz pekmez kürlerinden bazıları şunlardır:
Bunların yanı sıra kışın gelmesiyle vücudun enfeksiyona karşı korunmasında da pekmez çok etkili bir gıdadır. Ayrıca bunun yanında günde üç kez tüketilen pekmezin özellikle çocukların kemiklerinde gelişime yardımcı olduğu da saptanmıştır.
" } ] }