{ "title": "Hamilelikte Kansızlık", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/hamilelikte-kansizlik.jpg", "date": "19.01.2024 20:04:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kansızlık, ciddi problemlere yol açabilecek bir nedendir. Kansızlık, vücutta homoglabin düzeyinin normalin altında olmasıdır. Hemoglabin, alyuvarlarda yer alan, kana kırmızı rengi veren ve oksijen taşımakla yükümlü olan bir tür proteindir. Kan, alyuvar, akyuvar gibi şekilli elementlerden meydana gelir. Hamilelik döneminde normal şartlarda kan hacmi %50 ve üzerindedir. Normal şartlarda ise %35-45 arasındadır. Hamilelik döneminde yaşanan artışın çoğunluğu plazmadadır. Hamilelik döneminde anne adayı yeterli oranda demir almıyorsa hamilelikte kansızlık yaşanabilir. Hamileliğe bağlı olarak gelişen bu kansızlık türü oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya sebep olmaz.

Hamilelikte anemi neden olur?
Hamilelikte kansızlık belirtileri nelerdir?
Hamilelikte kansızlık tanısı nasıl konulur?

Hamilelik döneminde kansızlık tanısı genelde kan sayımı ile koyulabilir. Uygulanan tam kan tetkikinde hemoglobin değerleri 10 gr/dl'in altındaysa kansızlık tanısı konulabilir. Bu tetkikin ya gebelik öncesi ya da gebeliğin erken dönemlerinde yapılması daha uygun olur. Beraberinde gebelik 27-30. Haftalarına ulaştığında bu tetkikin tekrarlanması gerekebilir.

Hamilelikte kansızlık tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte kansızlık tedavisi genelde ağız yoluyla kullanılan ilaçlar ya da şuruplarla yapılabilir. Bu ilaç ve şuruplar demir ilaçlarıdır. Çok nadir durumlarda kalçadan enjeksiyon şeklinde iğnelere ihtiyaç duyulabilir. Kullanılan ilaçların dozu ve kullanım şeklinin mutlaka doktora tarafından ayarlanması gerekir.

Demir içerikli takviyeler gebelik 3. Ayına ulaştıktan sonra, kansızlık olsun olmasın kullanılmaya başlanır. Genelde takviyeler sabahları kahvaltıdan önce alınır. Yan etki olarak kabızlık, mide bulantısı, dışkıda renk değişikliğine yol açabilir.

Hamilelikte kansızlığın neden olabileceği komplikasyonlar nelerdir?

Hamilelik döneminde yaşanabilecek kansızlığın neden olabileceği en önemli komplikasyon erken doğumdur. Dolayısıyla teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Neden olabileceği diğer komplikasyonlar;
" } ] }