{ "title": "Çoçuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir", "image": "https://www.kansizlik.gen.tr/images/cocuklarda-kansizliga-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 00:31:36", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kansızlığa ne iyi gelir; Kansızlık yani tıbbi adıyla anemi alyuvarların sayısının yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan önemli bir hastalıktır. Çocukların gelişimi acısında ciddi bir soruna olabilir. Ülkemizde 0-1 yaş arası çocukların yarısında kansızlık sorunu görülmektedir. Önlem alınmaz ise kansızlık tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Çocuklarda kansızlık belirtileri nelerdir?

Yorgunluk, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma, hareket edildiğinde nefes nefese kalma ve kalp çarpıntısı gibi pek çok belirtileri olan kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi belirtileri de vardır.

Çocuklarda kansızlık tanısı nasıl konur

Hastanın doktora anlattıkları, yapılan fizik muayene ve kan tahliller ile teşhi edilir. Ayrıca alyuvarlarların mikroskobik incelemesi yanında, serum ferritin düzeyi, kan hemoglobini ve demir bağlama kapasitesi tetkik edilir.

Çocuklarda kansızlık tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide ağızdan demir ilacı uygulanır. Hasta 2 ay içinde normale döner ancak uzun bir süre daha demir tedavisine devam edilir. İlaç bebeklerde damla ya da şurup olarak verilir. Kansızlık tipine ve hastanın genel durumu göre Kan tahlili istenmeye devam edilir.

Çocuklarda kansızlığa ne iyi gelir?

Kansızlık probleminde beslenme çok önemlidir. Demir bakımından zengin besinleri tüketilmesi elzemdir. Kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, soya sütü, yulaf ve kırmızı et kansızlığa iyi gelen yiyeceklerdir. Fakat et tüketimi abartılmamalıdır. Bunun dışında çay ve kahve gibi demir emilimini bozacak bazı besinlerden de mümkün olduğunca uzak durulması önerilir.

Çocuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir sorusunun cevabı uygun beslenmedir. Günün büyük bölümünü okulda geçiren çocuklar için kahvaltı, gün boyu ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanması için yeterli değildir. Ara öğünler ve öğle yemeğiyle takviye edilmelidir. Kuru ve taze meyveler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı kuru yemişler, doğal meyve suları ve kutu sütler ara öğünler için pratik çözümlerdir. Ev yapımı mini sandviçler, kek, kurabiye ve sebzeli-peynirli poğaçalar da güzel alternatiflerdir. Yemek okullarda menüler aileler tarafından mutlaka denetlenmelidir.

Fast food besinlerin tüketimi yerine yemekhaneden ve yine evden götürülebilecek öğünler tüketilmelidir.
" } ] }